Dao nedir nasıl çalışır?

Featured image

DAO’lar, Web3 projelerini ve işletmelerini başlatmak için giderek daha popüler bir araç haline geldikçe, geliştiriciler ve inşaatçılar benzer şekilde dikkat çekti ve haklı olarak da öyle. 

Ancak fikir aşamasından gerçek dünya DAO’su başlatma aşamasına geçmek için tam olarak ne gerekiyor? 

İlk DAO’nuzu oluşturmanın temellerini öğrenmekle ilgileniyorsanız, DAO yapınızdan başlamak için hangi araçlara ihtiyaç duyacağınıza kadar her şeyi ele aldık. 

Dalışa geçmeden önce, DAO’ların artılarını ve eksilerini dikkatlice düşündüğünüzü ve bilginizi eyleme geçirmeye hazır olduğunuzu varsayacağız . Ek olarak, teknik olarak çeşitli blok zincirleri üzerinde bir DAO oluşturabilseniz de, bu döküm için Ethereum ağını kullanacağız, çünkü bu yazı itibariyle, DAO oluşturmak için standarttır. 

1. DAO Yapınıza karar verin

dao chart

Bir satır kod yazmadan veya DAO araçlarına kaydolmaya başlamadan önce, DAO’nuzun arkasındaki nedene ve yapıya karar vermek için biraz zaman harcamak isteyeceksiniz. 

Unutmayın, her şirket veya proje merkezi olmayan bir yapıyla yürütülmeye uygun değildir.

DAO’ları oluşturmaya ve çalıştırmaya ilişkin blog gönderisinde, iyi performans gösterdiklerinde DAO’ların etrafında çok fazla coşku olduğunu paylaşıyor - bireyler, çoğu zaman en iyi yaklaşım olmadıklarında, bunları her kuruluşa, topluluğa veya projeye uygulama eğilimindedir. kriptoda 2017 ICO patlaması.. 

Tabii ki, bunun sizi bir tane başlatmamaya ikna ettiği söylenemez, bunun yerine bunu doğru nedenlerle yaptığınızdan emin olun. Bu nedenle, başlamanız için bir soru listesi hazırladık. 

Her birini tek tek yanıtlamanız gerekmese de, lansman için acele etmeden önce her bileşen hakkında genel bir fikriniz olmalıdır. 

Bu çok önemli ilk adımı atlamak cazip gelse de, bu soruları yanıtlamak nihayetinde DAO sürecinin bir sonraki adımında, belirteç tahsisinizi ve ödüllerinizi belirlemede size yardımcı olacaktır. 

2. Oluşturmak istediğiniz DAO türüne karar verin

dao vs conventional company

( Görüntü kaynağı

DAO’lar henüz emekleme aşamasında olduğundan, henüz test edilmesi gereken çok sayıda kullanım durumu vardır. Bununla birlikte, hedeflerinize bağlı olarak izleyebileceğiniz bir avuç pratik yol var.

  1. adımdaki soruları yanıtlamak, neyi başarmayı umduğunuzu net bir şekilde görmenize yardımcı olacaktır. Sırada, keşfetmek istediğiniz DAO türünü belirlemek var. 

Ledger, okumanızı şiddetle tavsiye ettiğimiz belirli DAO türlerinin çeşitli örneklerini gösteren mükemmel bir kaynak oluşturmuştur . Aşağıdaki DAO türlerini kapsarlar:

  1. Protokol DAO’ları
  2. DAO’lar verin
  3. Sosyal DAO’lar
  4. Koleksiyoner DAO’ları
  5. Girişim DAO’ları
  6. Medya DAO’ları
  7. Sosyal Medya DAO’ları
  8. Eğlence DAO’ları

Yukarıdaki kapsamlı olmayan soru listesinin üzerinde düşünmenin yanı sıra, geleneksel işletmeler ve DAO’ların örtüşmesini de dikkate almak yararlı olacaktır. 

Govrn DAO şöyle yazıyor : “ Birçok DAO ve diğer dijital yerel kuruluşlar, Ulus-Devlet ve Şehir-Devlet yönetişimine benzer özelliklere sahiptir. Bu toplulukları belirleyerek ve onlarla Yönetişim Yönetişim Modeli üzerinde çalışarak, fiziksel sürümü beklerken araçları geliştirmeye devam edebiliriz. yönetim dünyası DAO Tooling’e hazır olacak.

DAO’nuz mutlaka bir Ulus-Devlet ve Şehir Aşaması yönetişim çerçevesiyle çalışmaz, ancak başlangıç ​​için genel DAO yapınızın haritasını çıkarmada bağlam yararlıdır. 

3. DAO belirteci kullanım durumları

DAO’nuzla neyi başarmayı umduğunuzu ve oluşturmak istediğiniz DAO türünü net bir şekilde anladıktan sonra, topluluğunuzla olan ilişkinize özel ve uzun vadeli DAO belirteci tahsisiniz hakkında stratejik olarak düşünmek isteyeceksiniz. görüş. 

Bunu en baştan doğru yapmak, etkili bir şekilde bağış toplamanıza ve ilk destekçilerinizden ve topluluğunuzdan katılımı artırmanıza yardımcı olacaktır. 

DAO belirteçleri şunlar için kullanılabilir: 

DAO belirteçleri, kullanıcılarınızın şirketinizin başarısına gerçekten yatırım yapmalarına ve büyümenizde aktif bir katılımcı olmalarına olanak tanır. DAO belirtecinizin yönetim veya oylama hakları vermesi gerekmese de, birçok durumda önemli konularda oy kullanmak topluluğu ön planda tutar. 

Örneğin, kısa süre önce piyasaya sürülen bir NFT pazarı olan LookRare, OpenSea’nin muhtemelen bir token piyasaya sürmeyeceği gerçeğinden yararlandı ve doğrudan NFT topluluğuna gitmeye karar verdi. 

Belirteçleri, topluluk yaratıcılarını NFT sattıkları için ve üyeleri NFT satın aldıkları için ödüllendiriyor, işlem ücretlerini stake yapanlara dağıtıyor ve yaratıcılara satış anında anında ödeme yapıyor.

$LOOKS belirteçlerini elinizde tutmak size şirket yönünde aktif oy hakkı vermezken, ticarette kazanılan ücretlerin %100’ü kullanıcılara ve $LOOKS DAO belirtecini stake edenlere dağıtılır. 

LookRare teknik olarak bir DAO olarak kabul edilmese de, topluluk ilk yaklaşımı, popülaritelerinde inanılmaz derecede hızlı artışa yol açtı.

Belirteçlerin nasıl kullanılabileceğine dair başka bir örnekte, ENS topluluğu kısa süre önce, birkaç yıl önce sosyal medyada yaptığı incitici yorumlar nedeniyle ENS DAO’nun Operasyon Direktörü ve DAO Vekilini görevden almak için oy kullandı . Takımda kalıp kalamayacakları oylamaya sunuldu ve karar verildi.

Jetonlarınız nasıl kullanılacak? Şirketin yönüne oy vermek için kullanılacaklar mı? İşletmenizin başarısına dayalı olarak ödüller için stake edilebilirler mi? 

DAO jetonunuz için net bir kullanım senaryosuna sahip olmak, uzun vadeli satın alma ve başarı için kritik öneme sahiptir. 

4. DAO belirteç arzınızı, tahsisinizi ve ödüllerinizi belirleyin 

Bir milyar jeton ile bir milyon arasındaki fark sıfır meselesi olsa da, oyunda fiyatlandırmanın belirli psikolojik etkileri vardır. 

Kripto para fiyatlarının psikolojik etkisi üzerine yapılan araştırmanın gösterdiği gibi,

“Düşük fiyatlı CC’lerin çok daha az hacmi, çok daha az piyasa değeri ve geçmişteki aylık ve üç aylık getirileri daha düşük. İlginç bir şekilde, düşük fiyatlı CC’lerin daha fazla madeni parası var ve sonuç olarak madeni paraları daha fazla alınıp satılıyor (ABD doları cinsinden daha düşük işlem hacimlerine rağmen).

dao survey

( Görüntü kaynağı

Bu nedenle, belirteç arzının Goldilock tatlı noktasını bulmak özellikle önemlidir. Başvuru için, ENS , Uniswap ve diğerlerinin belirli belirteç arzı ve tahsisine  nasıl geldiklerini okuyabilirsiniz .

Hedefleriniz ve topluluğunuz hakkında tam bilgi sahibi olmadan doğrudan doğru ya da yanlış bir cevap olmasa da, milyonlarca veya yüz milyonlarca makul bir sayı seçmek ve gelişigüzel yüksek bir başlangıç ​​madeni para kaynağı seçmekten kaçınmak güvenli bir bahistir.  

DAO Token Tahsisi

Seçtiğiniz ilk madeni para arzının yanı sıra, jetonlarınızın tahsisi, daha önemli değilse de eşit derecede önemlidir. 

dao statistic

ENS, 100.000.000 jetonunu nasıl tahsis etti?

Topluluğunuzu ödüllendirmek ve topluluk hazinesinde yeterli paraya sahip olduğunuzdan emin olmak hassas bir dengedir. Bir işletme olarak, hedeflerinize ulaşmak için yeterli işletme sermayesine sahip olmanız ve aynı zamanda ilk kullanıcıları veya destekçileri ödüllendirmeniz çok önemlidir. 

DAO’ların ortaya çıkışı nispeten yeni olduğu için, birçok proje DAO’ların nasıl çalıştığını ve jetonları dağıtmanın ve kaynakları hazinelerine tahsis etmenin yeni yollarını  deniyor .

Bununla birlikte, DAO’ların, ilk tahsislerinizi etkileyen belirteç yardımcı programları için farklı kullanım durumları olabilir. ConsenSys’in blogunda paylaştığı gibi , “ Uniswap gibi bazı durumlarda token sahipleri, protokolün kendi aralarında topladığı ücretlerin bir kısmının dağıtılması için oy kullanabilir. Compound gibi diğer protokollerde, token sahipleri bu protokol ücretlerinin hata düzeltmeleri ve sistem yükseltmeleri.

Bu nedenle birinci adım çok önemliydi: 

Belirteçlerinizin kullanım durumunu ve tahsisini anlamak, kullanıcılarınız ve topluluğunuz için değer yaratırken işletmenizi büyütmede optimum olmanızı sağlamaya yardımcı olabilir. 

Yönetimle ilgili deneyimlerini yansıtan BarnbridgeDAO şunları söyledi: 

Yönetişimi en baştan bölmek, dağıtımın ilk aşamalarında hiç kimsenin büyük bir günah işlemeyeceği çok sayıda parti arasında adil bir oylama yapmamıza yardımcı oldu. Dürüst olmamıza ve tek taraflı olarak tek bir partiye fayda sağlayacak tekliflerden kaçınmamıza yardımcı oldu. Her tohum turu fon sağlayıcısında oy kullanmamızı gerektirdi ve bu da bizi projeye getirdikleri değer için her birini incelemeye zorladı.. Sermayeyi saf sermaye olarak düşünmeyi bıraktık, ancak sermayelerini fon sağlamak için kullanacak insanların sermayesi olarak düşünmeyi bıraktık. tohum turu, sırayla oylama masasında bir koltuk elde etmek için oylama yapacaktı. Bizi, onların teşviklerinin ne olduğunu ve bu insanların projenin erken aşamalarında yer almasını isteyip istemediğimizi düşünmeye zorladı. “ 

5. DAO’nuzu Oluşturun

DAO’nuzun yapısını, türünü, belirteç kullanım durumlarını ve tahsisini belirledikten sonra, DAO’nuzu oluşturma zamanı. DAO girişimleri kendi sistemlerini oluşturabilse de, DAO’nuz, DAO belirteç basım araçlarınız, ekipleriniz, kurucu üyeleriniz ve DAO’nuzun adını oluşturmak için yasal çerçeveyi ayarlamak üzere birçok DAO başlangıç ​​aracı ve şablonu vardır. 

DAO’nuzun yapısını oluşturmak için en popüler Ethereum DAO araçları şunları içerir:

DAO’nuz ayarlandıktan sonra, bir sonraki adım DAO hazine araçlarınızı kurmaktır, böylece belirteçlerinizi, bağış toplama ve hazine işlemlerinizi ölçekte etkili bir şekilde yönetebilirsiniz.

6. DAO Hazinenizi Oluşturun 

DAO jetonunuz için ilk jeton tedarikini ve tahsisini tamamladıktan sonra, fonlarınızı DAO yapınız içinde güvenli bir şekilde yönetebildiğinizden emin olmanın zamanı geldi. 

Dikkate alınması gereken birçok seçenek olsa da, konu DAO’nuzun hazinesini güvence altına almak ve işlemler gerçekleştirilmeden önce birden çok kişinin imzalamasını gerektiren çoklu imza cüzdanlarının güvenliğinden yararlanmak söz konusu olduğunda Gnosis Safe endüstri standardıdır . 2017’den beri Ethereum ekosisteminde ve toplulukta inanılmaz derecede aktif.  

CabinDao’dan neden Gnosis Safe’i seçtikleri hakkında: “ Kripto-yerli hazine platformumuz olarak Gnosis Safe’i seçtik. Gnosis iki kritik özellik sağladı: Her bir fon dağıtımının birden çok ekip üyesi tarafından onaylanması (diğer bir deyişle Çoklu imza) ve bir Bir fon karışımını korumak için merkezi konum: Eter ve sosyal belirteç.

DAO Hazine Araçları

DAO’lar, geleneksel şirketler gibi, operasyonel giderleri (örn. DAO araç maliyetleri) ve stratejik yatırımları (örn. ortaklıklar) karşılamak için kullanılabilecek bir fon hazinesini kontrol eder. 

DAO’nun sermayesini güvence altına almak için, hiçbir tarafın fonların nasıl harcanacağına dair tek taraflı kararlar vermemesini ve sermayenin gerçekten DAO’ya ait olmasını sağlamak için hazine yönetimi araçları kullanılır.

Gnosis Safe ve DAO yönetişim araçları araç seti olan SafeSnap’in yanı sıra , dikkate alınması gereken en popüler Ethereum DAO hazine seçeneklerinden bazıları şunlardır:

Bu kararın önemi göz önüne alındığında, burada zaman ayırmanızı önemle tavsiye ederiz. Teknik olarak DAO hazine araçlarını değiştirebilseniz de, en baştan almak en iyisidir. 

Hazine seçenekleri seçiminiz, fonlarınızı güvende tutmanıza ve gerektiğinde fonları etkili bir şekilde dağıtmaya hazır tutmanıza yardımcı olacaktır. 

Bankless haber bülteni bunu en iyi şekilde ifade etti , “ Topluluk hazinesi - ortak mülkiyet - DAO’ları bu kadar değerli kılan web3’ün en önemli kilididir. Hazine, topluluğun misyonu gerçekleştirmek için sermayeyi nasıl koordine ettiği ve konuşlandırdığıdır.

DAO Yönetim Araçları

Yönetişim, üyelerin ve token sahiplerinin karar almaya doğrudan katılması sürecidir. Merkezi olmayan bir organizasyonu etkili bir şekilde yönetmek için DAO’ların, token sahiplerinin hazine fonlarının nasıl dağıtıldığı, harcandığı ve tahsis edildiği de dahil olmak üzere önemli konularda oy kullanması için güvenilir ve erişilebilir bir yöntemi olmalıdır.

En popüler Ethereum DAO yönetişim araçları şunları içerir:

İyileştirmeler önermek, kararları tartışmak ve önemli konularda oy kullanmak DAO operasyonlarının temelini oluşturur. Üyelerin cüzdanlarını bağlayabilecekleri, önemli konularda hazine ve protokol kararları önerebilecekleri, inceleyebilecekleri ve oylayabilecekleri platformlara sahip olmak, DAO’lar için temel araçlardır.

7. Bir Topluluk Oluşturun  

Colony gibi araçları kullanarak teorik olarak bir DAO’yu 90 saniye gibi kısa bir sürede başlatabilseniz de , gerçek şu ki, neredeyse her başarılı DAO, ilgili ve aktif bir toplulukla başlar. Bir topluluk oluşturmak listede ilk sırada yer almalıdır. 

Bir DAO oluşturmaya karar verirseniz, topluluğunuz başarınızın belirleyici faktörü olacaktır. Ayrıntılı topluluk oluşturma ipuçlarını başka bir makaleye saklayacağız, ancak halihazırda aktif olarak bir topluluk oluşturmuyorsanız veya mevcut topluluğunuzu desteklemiyorsanız, baştan ciddi bir dezavantajdasınız demektir. 

Popüler inanışın aksine, bir topluluk oluşturmak sadece bir Discord, Telegram grubuna sahip olmak veya Crypto Twitter’da gönderi paylaşmakla ilgili değildir. Gelişen bir topluluk, kullanıcılarını ve destekçilerini ilk sıraya koyan inşaatçılar ve Web3 meraklılarının sonucudur. 

Kriptoda başarılı bir anonim oluşturucunun dediği gibi: 

“Bir topluluk oluşturmak için en iyi zaman yıllar önceydi. Bir sonraki en iyi zaman şimdi.”

DAO Topluluk Oluşturma Araçları

Örgütsel yapılar merkezi olmadığında ve konuşma yeri tekil bir yer olmadığında, iletişimin önemi önemli ölçüde artar. 

Potansiyel olarak dünyanın her yerinde yaşayan insanları barındırmak için DAO’ların mesajlaşma, forumlar, blog oluşturma, pazarlama promosyonu, belirteç geçidi ve birden çok dil desteği dahil olmak üzere her tür iletişim için ölçeklenebilir, erişilebilir ve yönetilebilir iletişim platformlarına ihtiyacı vardır.

En popüler Ethereum DAO iletişim araçları şunları içerir:

DAO yapısından bağımsız olarak, üyelerin geniş ölçekte etkili bir şekilde iletişim kurması gerekir ve bu DAO iletişim araçları, merkezi olmayan ekiplerin 7/24 etkileşim kurmasını sağlar.

Daha fazla seçenek mi arıyorsunuz? DAOmaster’ın popüler DAO araçları listesine göz atın .

DAO’nuzu Bugün Oluşturmaya Başlayın

Merkezi Olmayan Özerk Kuruluşlar gibi Web3 yenilikleri, yeni başlayanlar, içerik oluşturucular ve çevrimiçi topluluklar için pek çok heyecan verici olanak sunuyor.

Bir DAO başlatırken bu adımları aklınızda bulundurun, farklı DAO araçlarını keşfedin ve her zaman bir numaralı varlığınız olan topluluğunuza odaklanın.

Doğru araçlar, belirteçler ve ekip ile DAO’nuzun başarı için her şansı vardır.