Private key nedir?

Private key, sonsuz rastgelelik algoritmaları sonucunda ortaya çıkan kullanıcıya özel gizli anahtar anlamına gelmektedir.

Featured image

Private key, kullanıcıya özel anahtar anlamına gelmektedir. Özel anahtar, Sha256 adını verdiğimiz 256 bitlik bir şifreleme algoritmasını kullanılarak türetilir. Bu sayede cüzdan üzerinde tutulan kripto varlıkların güvenle saklanması konusuna önemli ölçüde güç katmaktadır.

Daha önce de bahsettiğim gibi, merkeziyetsiz kripto para cüzdanları, temelinde sadece bir miktar kripto para üzerinde kontrolü olan kriptografik anahtarları depolar size ait başka herhangi bir bilgiye ihtiyaç duymazlar.

Cüzdan uygulaması, bu şifreleme anahtarından, kullanıcının sahip olduğu kripto para birimlerini görebilir ve cüzdanla ilişkili geçmiş işlemleri(Tx’s) türetebilir. Bu şifreleme anahtarına genellikle özel anahtar(Private Key) denir.

wallet security

Kripto Varlıklarınızın Güvenliği

Aşağıda, size özel anahtarları ve bu anahtarları güvenle saklamak alabileceğiniz önlemleri biraz daha derinlemesine inceleyeceğiz.

1. Anahtarı Gizli Tutun

Çoğu zaman dolandırıcılar (cüzdan destek ekiplerini veya sahip olduğunuz tokenin proje ekibini taklit ederek) kullanıcıları özel anahtarlarını paylaşmaları için kandırır. Bir kullanıcı anahtarı paylaştığında, dolandırıcı cüzdandaki tüm tokenler üzerinde kontrol sahibi olur.

Bir merkeziyetsiz cüzdan uygulaması kullanıcısı olarak özel anahtarları hiç kimseyle paylaşmanız için kesinlikle mantıklı bir neden yoktur.

Cüzdan uygulamanızı geliştiren kişilerle bile iletişim kurarken özel anahtarınızı kesinlikle paylaşmayın.

Özel anahtarınızı, yalnızca kripto varlıklarınızın sahipliğini bir başka kişiye kasıtlı olarak devretmek istediğinizde paylaşabilirsiniz. Hemen hemen tüm cüzdanlar, kullanıcının özel anahtarını unuttuğunda cüzdan uygulamasından özel anahtara erişmesi ve bu anahtarı görüntülemesi için araçlar sağlar.

2. Özel Anahtarı Yedekle

Çok kullanılan cüzdan uygulamalarının çoğu, cüzdan uygulaması kurulumu sırasında özel anahtarı kullanıcıya gösterir ve genellikle kullanıcıdan özel anahtarını yazmasını ve çevrimdışı güvenli bir yerde saklamasını ister.

Özel anahtar, cüzdan uygulamasına sahip cihazın kullanılamaz hale gelmesi, çalınması veya bozulması halinde cüzdanınıza erişim sağlamanızın tek yoludur.

Özel anahtarı yedeklemeyi kolaylaştırmak için özel anahtarlar 12 veya 24 normal kelimeden oluşan bir dizi kelimeyi özel anahtara dönüştürebilen bir fonksiyon kullanmaktadır. (bkz.)

mnemonic kelimleri

Cüzdan Mnemonic Kelimeleri Örneği

Özel anahtarı yedekleyin ve yedeklerken yazım hatası yapmadığınızdan emin olun. Kelimelerin doğruluğu yanı sıra, sıralamaları da aynı derecede önemlidir.

3. Özel Anahtarın Oluşturulması

Genellikle bir cüzdan uygulamasını ilk kurduğunuzda, cüzdan uygulaması rastgele sizin için güvenli bir özel anahtar oluşturur. Özel anahtarın gerçekten güvenli olması için, bir cüzdan uygulamasının gerçekten rastgele olan bir özel anahtar oluşturması önemlidir.

Kötü niyetli bir cüzdan tarafından üretilen özel anahtar rastgele değilse, cüzdan güvenli değildir.

Başta metamask gibi birçok merkeziyetsiz cüzdanın kodlarını herkese açık bir biçimde yayınlamasının sebebide budur. Dünya üzerindeki herkes daha sonra kodu analiz edebilir ve cüzdan uygulamasının özel anahtarı doğru şekilde oluşturup oluşturmadığını kontrol edebilir.

4. Birden Fazla Cüzdan

cüzdan

Standartlara uygun olarak geliştirilen cüzdanlar, özel anahtar kullanılarak diğer cüzdanlardada varlıkları görmemize olanak tanır. Başka bir deyişle, merkeziyetsiz bir cüzdan uygulamasında oluşturulan özel anahtar, merkeziyetsiz diğer cüzdan uygulamalarıyla uyumlu olmalıdır.

Bir cüzdan seçerken, standartlara uygun ve özel anahtarların içe/dışa aktarılmasını destekleyen bir cüzdan tercih edin.

dijital cüzdan

Merkeziyetsiz Cüzdan Sağlayıcılar

MetaMask

Merkeziyetsiz cüzdan denince ilk akla gelen şüphesiz MetaMask’tır. MetaMask diğer cüzdanlardan da aşina olduğumuz özelliklerin yanı sıra cüzdan üzerinden tokenlerinizi takas(swap) etme imkanıda sağlamaktadır.

Sizler için kısaca private key nedir? sorusunu cevaplamaya çalıştım umarım işinize yarar :)